מדריך למתגרש

כללי 

ענייני הנישואין והגירושין של יהודים במדינת ישראל מצוי בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני בהתאם לדין האישי החל על בני הזוג. בנוסף לדין האישי החל על בני הזוג חל גם הדין האזרחי המסדיר נושאים כגון: חלוקת רכוש, מזונות אישה וילדים, משמורת ילדים, סעדים זמניים וכיו"ב.

בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה

בענייני המעמד האישי ישנם עניינים המצויים בסמכות מקבילה הן של בית הדין הרבני והן של בית המשפט לענייני משפחה. הדעה הרווחת היא כי לבעל עדיף לתבוע בבית הדין הרבני בעוד לאישה כדאי יותר לתבוע בבית המשפט לענייני משפחה. התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, והיא שונה ממקרה למקרה, והדבר תלוי בצד המעוניין בגירושין, בסעדים המבוקשים, בהרכב השופטים וכיו"ב.

לדוגמא: אישה התובעת מזונות עבורה ועבור ילדיה ניתן לומר כי בית המשפט לענייני משפחה יטה בדרך כלל לפסוק סכומים גבוהים יותר מבית הדין הרבני.

לעומת זאת, במקרה בו בעל מבקש לפרק את השיתוף בדירת המגורים ולחלק את התמורה בין הצדדים יטה בית המשפט לענייני משפחה לפעול בצורה עניינית ומהירה יותר מבית הדין הרבני.

ישנם מקרים רבים בהם מנהלים הצדדים הליכים בשתי הערכאות במקביל, כשלמשל הגירושין והמזונות נדונים בפני בית הדין הרבני וסוגיית רכוש הצדדים נדונה בבית המשפט לענייני משפחה. 

זכויותיך המשפטיות

בכל מקרה בו החלטת לעשות את הצעד (להתגרש) חשוב ומומלץ בשלב הראשון לפנות לעורך דין המתמחה בתחום המעמד האישי. עורך הדין ייעץ לך בכל העניינים הקשורים להליך הגירושין ויפרוס בפניך את זכויותיך וחובותיך כלפי בן זוגך.

ייעוץ זה יכלול הסבר ענייני הנוגע למקרה שלך תוך התייחסות לחוקים ולתקנות המסדירים עניינים אלה לרבות: מזונות אישה, מזונות ילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראיה, חלוקת רכוש, פנסיה, חסכונות, אלימות במשפחה וכו'.

בן הזוג עומד להגיש תביעה, עשי הכל בניסיון להקדימו

בדרך כלל הדרך הקלה, הנוחה והמומלצת לסיים את הסכסוך המשפחתי הנה בהסכמה הדדית תוך עריכת הסכם גירושין כולל המבטיח את האינטרסים השונים של הצדדים.

את הסכם הגירושין מומלץ לערוך באמצעות עורך דין המתמחה בתחום המעמד האישי ולאשרו בבית המשפט או בבית הדין הרבני על מנת שיקבל תוקף של פסק דין.

כאשר הסכמת הצדדים הנה רק בחלק מהמחלוקות ניתן לערוך הסכם בעניינים אשר אינם שנויים במחלוקת ולהגיש תביעות לערכאות המתאימות בעניינים השנויים במחלוקת.

במקרים בהם אין כלל הסכמה בין בני הזוג רצוי לפנות באופן מיידי אל עורך דין המתמחה בדיני המעמד האישי ולנסות להקדים את הצד השני בפניה לערכאות המתאימות, כדי הן "לקנות סמכות" בערכאה הרצויה והן בכדי להגן על הזכויות הכספיות, הרכושיות וכו'.

מומלץ להכין מראש את כל הראיות העשויות לתמוך בדרישותיך כגון: הוצאות על דיור, כלכלה, ביגוד, חוגים, תלושי שכר, דוחות מס הכנסה, הערכות שמאי לגבי הרכוש, דפי חשבון בנק, קופות גמל, חסכונות, ביטוחים וכיו"ב.

במקרים מסוימים בהם יש חשש להברחת רכוש רב על ידי אחד הצדדים ניתן לפנות למשרדי חקירות על מנת לאתר את כל הרכוש הנמצא בבעלות הצד השני, לבדוק סיבת היעדרויות תכופות מהבית (לצורך הצדקת עילת גירושין, כגון בגידה, התמכרות להימורים) וכו'.

אין להקשיב לעצות מזדמנות

בשנים האחרונות רבים הזוגות המתגרשים כתוצאה מריבוי הליכים אלו לכל אחד/אחת מאיתנו חברים, מכרים, בני משפחה שעברו תהליך גירושין דומה. בדרך כלל הם חושבים כי הם יודעים הכל, מכירים את כל החוקים ויכולים להמליץ לנו על הדרך הנכונה והבטוחה כיצד להתגרש.

סיפורים כאלו ברוב המקרים מטעים ועלולים לגרום נזקים רבים בניהול התיק ובכך להביא לתוצאות גרועות עם סיום ההליך.

אין להקשיב לסיפורים אלו, כל מקרה נבחן לגופו בבית המשפט ולכל משפחה נתונים עובדתיים שונים המשפיעים בצורה שונה על אופן ניהול ההליך ועל התוצאות שניתן להגיע אליהן.

העלמת חפצים יקרים וכספים מחשבון הבנק

עם התחלת הליכי הגירושין נוטים לעיתים הצדדים למעשים פסולים כגון: הברחת כספים מהחשבון המשותף, נטילת חפצים יקרים מהבית (תכשיטים) וזאת בכדי ליצור מעין יתרון (נפשי, כלכלי) על הצד השני.

על מנת למנוע מהליכים מסוג זה יש להוציא מהבית את כל המסמכים והחפצים היקרים. באם הנכם מנהלים חשבון בנק משותף יש להודיע לבנק כי משיכות כספים ייעשו בשתי חתימות בלבד.

אין לשתף את הילדים בהליך הגירושין

אין בשום פנים ואופן לשתף את הילדים בהליך המתנהל בבית המשפט. ברוב המקרים הילדים הם הקורבנות בהליכים אלו והנפגעים העיקריים שלהם. אין לדרוש מהילדים להזדהות עם אחד מבני הזוג ולצדד בעמדותיו. במקרים רבים בהם הילדים הפכו שותפים להליכים נגרמו להם נזקים בלתי הפיכים.

לקבלת הדרכה בסוגיה זו ניתן לפנות למחלקות הרווחה בעיריות השונות ו/או לפנות לפסיכולוג בכדי לקבל ייעוץ מתאים.

אין לנקוט באלימות

 לעיתים קרובות הליך הגירושין הנו הליך ארוך ומייגע המלווה במתיחות רבה בין הצדדים. גם במקרים אלו אסור בשום מקרה לנקוט באלימות נגד בן/בת הזוג. בן הזוג הנוקט באלימות עשוי להיות מורחק מביתו למשך שלושה חודשים ובמקרים קיצוניים עד שנה, ואף עשויים לנקוט כנגדו בהליכים פליליים.

 

לפרטים נוספים ולמידע מלא, הנכם מוזמנים לפנות אל עו"ד אסף מאור, בטלפון נייד: 050-6413999 או בטלפון המשרד: 08-9102050.